Børnenes historier

Malene – Rosas mor

Inden Rosa havde været på Kursus, ville hun ikke ret gerne have, at vi tog fat i hendes hånd og indragede den i leg og dagens andre praktiske ting. Hun blev ked at det og sur på os når vi prøvede at hjælpe hende. Og hvis vi indrog hånden i legen, ødelagde vi ligsom legen og så ville Rosa pakke sammen og lege noget andet.

Ofte sagde hun også når vi sagde brug højre hånd: “Den dur ikke”. Efter deltagelse på kurset bruger Rosa hånden meget mere og når vi siger brug højre hånd, så gør hun det ofte og siger ikke mere: “den dur ikke”. Hvis der er noget der er lidt svært for hende med højre så siger hun ” kan du lige hjælpe mig”.

I institusionen siger de at Rosa har fået mere selvtillid. Vores fysioterapeut siger at mange af de øvelser de lavede inden kurset er alt for lette nu også har hun fået mere balance i hele kroppen.

Jette – Sebastians mor

Sebastian er født i september 2006 og har ingen diagnose. Men han har endnu ikke noget sprog, han kan ikke gå og han har lav muskelspænding i sine muskler.

“Vi blev gjort opmærksom på Petö af en bekendt, fik en brochure og syntes straks at det lød som en god mulighed for at få indsigt i en ny træningsmetode og en ny måde at motivere Sebastian på”, forklarer Sebastians mor Jette.

“Den første dag var Sebastian ikke så meget for de nye øvelser og slet ikke at rulle på gulvet hen til bordet. Men allerede midt i ugen kunne han genkende mange øvelser og syntes at det var sjovt. I de to sidste uger rullede han med smil på læben”.

“Øvelserne blev Sebastian mere og mere sikker i og han oplevede så mange succeser som han aldrig har oplevet før. Det største for både Sebastian og os, var da han begyndte at gå med rollator – stadig med hjælp, men med en helt ny indgangsvinkel til det, så nu var det både sjovt og spændende at gå og ikke kun hårdt arbejde”.

“En fysioterapeut har tidligere sagt, at gå for Sebastian er som at løbe en Marathon for os andre – så vi træner på livet løs og føler nu at han i hvert fald er nået til en halv Marathon. Så vi forsætter til vi når målet”.

“Sebastian har lært at lære – og sikke et gennembrud. Vi kan ikke takke Andrea nok for det engagement hun lagde i ham”.

KarinaVillads mor

Villads er 3 år gammel og CP depligi. Vi havde læst om Petö i spastikerforeningens blad og var først i tvivl om det var noget Villads kunne have glæde af. Så da der var åben hus i januar hos Andrea, tog vi straks afsted og vi var ikke i tvivl. Vi måtte afsted på let CP kursus i maj.

Vi havde set frem til 18 maj, hvor vi skulle starte på 3 ugers kursus. Alle vores
forventninger er blevet opfyldt. Hvis vi da bare kunne gå til Petö hver dag.
Villads har gjort så store fremskridt. I løbet af de 2 første uger har han fået meget mere styrke i hans overkrop, så han nu kan ligger på maven meget længere tid.

Da vi startede på kurset kunne han kun gå hvis vi holdt ham i hånden, efter 4 dage, hvor Andrea havde lavet nogle øvelser hvor Villads skulle holde fast i et reb, slap Villads og prøvede nu at gå selv. Vi har fået nogle gode øvelser med derfra, både når det gælder udstrækning og øvelser der skal hjælpe Villads til at stole mere på sig selv og sin gang funktion.

Der er fortsat lang vej før Villads går fuldstændig selvstændig. Men at se sit barn gå hen over græsplænen – godt nok usikkert – men ved egen hjælp efter kun 2 ugers træning er en helt specielt oplevelse. Det er i hvert fald ikke sidste gang vi skal på Petö kursus.

1000 tak til dig Andrea for din kæmpe indsats.

Kristian elsker at spille med bolde

“Kristian på syv og jeg har været på vores første Petö kursus. Det burde vi have gjort for længe siden. Flere har spurgt mig om det ikke har været hårdt at være hjemmefra i tre uger. Svaret er meget simpelt nej, det har det ikke været”, forklarer Kristians mor.

“Tiden er fløjet afsted ikke mindst under træningssessionerne hos Andrea, som har været meget inspirerende. Vi har fået så fantastisk mange nye ideer med hjem i vores rygsæk, som vi kan drage nytte af i vores dagligdag. Mange af øvelserne er sjove og meget enkle. Der er blevet sunget rigtig meget til øvelserne, hvilket har en positiv effekt på Kristian, som har nydt disse sange”.

“Kristian elsker at spille med bolde. Ud fra alt det vi nu har lært, er det nemt at lave sjove lege med bolden, hvor han f.eks. skal træde på bolden med højre og venstre fod, samle bolde op først med den ene og så den anden hånd medens han sidder på en stol, holde begge hænder på en bolde og løfte armene op over hovedet og kaste med bolden osv. Vi har prøvet ting, vi ikke selv havde fantasi til at finde på, men som vi bagefter kan sige nå ja selvfølgelig, her kan bl.a. nævnes faldteknik og gå mellem to reb”.

“Da der på kurset er blevet arbejdet med snart alle de muskelgrupper i kroppen, jeg kan komme i tanke om, har det også været en øjenåbner for os, da vi er blevet endnu mere opmærksomme på nogle svagheder, som det er nødvendigt, at vi arbejder med. Dem har vi nu har fået nogle gode redskaber til at arbejde videre med, hvilket er super dejligt”.

“Andrea er utrolig dygtig til at sætte sig ned på det enkelte barns niveau, hun opmuntrer og irettesætter dem på en rigtig god måde. Kan kun varmt anbefale kurset”.

Ellen lærte at gå

“Vi vil meget gerne fortælle vores historie om vores datter Ellen, og den positive udvikling hun har gennemgået ved hjælp af Petö. Ellen er fra 31.12.05. Hun blev født med hydrocephalus (vand i hovedet) og fik indopereret en shunt der dræner, da hun var 4 dage gammel. Den fungerer rigtig fint. Tiden med øget tryk på hjernen har betydet, at Ellen har fået CP i højre side, som primært rammer hende motorisk. Hun er ikke så skrap til at bruge sin højre hånd og foden står skævt. Hun bruger en skinne”.

“Da Ellen var 8 måneder begyndte hun til fysioterapeut, og har siden gået der hver uge eller hver 14 dag. Hos fysioterapeuten har vi arbejdet meget med gå og kravle træning, og på trods af at Ellen begyndte at kravle lige før hun blev 2 år, lod det vente på sig med at slippe helt og gå selvstændigt. Ellen gik i lang tid i en hånd, og vi følte ofte at det var lige ved og næsten, og derfor oplevede vi alle en frustration over, at det ikke ville lykkes”.

“Vi fornemmede at Ellen godt kunne teknikken, men at hun følte en stor usikkerhed og manglende kropsbevidsthed, som ikke blev bedre ved træningen hos fysioterapeuten”.

“Gennem internet forummet ”Barn let CP” fik vi kendskab til Petö, og tog derefter kontakt til Andrea. Vi følte straks en stor forståelse og indsigt fra Andreas side, og ydermere tiltalte det os meget, at Petö fokuserer på kroppen som en helhed, og at formålet er at fremme barnets kropsbevidshed. Ydermere havde vi savnet øvelser og rutiner i hverdagen, som vi kunne bruge til at træne med Ellen derhjemme. Dem fik vi her”.

“Derfor fulgte vi et tre ugers forløb i november 2008. Alle vores forventninger blev mere end indfriet i løbet af de tre uger, da Ellen nu har sluppet og er begyndt at gå selvstændigt. Det er helt fantastisk. Stadigvæk forsigtigt, men med et meget større mod og en øget kropsbevidsthed. Hun bruger sin højre side meget mere, og har fået en meget bedre fornemmelse af kroppen som en helhed, samt en meget bedre fornemmelse af at både højre og venstre side kan arbejde sammen”.

“Ellen var meget glad for at være på kurset, hvilket hovedsageligt skyldes at øvelserne og træningen i høj grad blev ‘skjult i leg’ og sjov. Vi ønsker at fortsætte det fantastiske samarbejde med Andrea og den fortsatte positive udvikling som Petö har medført. Derfor har vi fået bevilliget, at vi gå hos Andrea en gang hver 14. dag”.

“Dermed kan vi modtage vejledning i hvordan vi bedst træner med Ellen i forhold til, hvor hun er i hendes udvikling, og få de rigtige øvelser med hjem, der
stimulerer Ellen på lige præcis det udviklingstrin hun befinder sig på”.

Karina – Kristians mor

“Vi har været på et 3 ugernes kursus i Petö og det har været en utrolig rejse. Vores søn Kristian på snart 4 år har udviklet sig så utroligt. Alt er blevet meget bedre, hans balance er blevet så meget bedre, at han nu kan stå op ad en væg og kaste med bold, han sidder meget bedre, han savler ikke mere. Det er svært at forklare hvor meget som der er sket, men alle vi møder kan se at der er sket så utrolig meget”.

“Vi er begyndt at træne i at gå med rollator, og det er lige ved, at han kan gå i den selv. Alle vores forventninger blev mere en indfriet. Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at der kunne ske så meget med Kristian. Andrea har været helt fantastisk til at arbejde med vores søn. Hun har et utroligt tag på børn. Andrea er en utrolig kvinde, som arbejder hårdt med det, og man kan mærke, at hun arbejder med hjertet og det smitter af på både børn og forældre. Det er ikke sidste gang, vi vil skal på Petö kursus. Vi kan kun anbefale det”.

Birgitte – Frederiks mor

“Som mor til Frederik synes jeg, at Petö har ændret vores liv radikalt til det bedre. Vi startede med Petö for nogle år siden, og dengang var Frederik en lille inaktiv dreng, som ikke hjalp til med noget. I dag er Frederik 10 år og hjælper med til alle de ting, som han kan være med til. Fra at sidde stille i sin kørestol og blive båret rundt, er han i dag stadig i kørestol, men han er med til at forflytte sig selv, han har smidt bleen og er blevet renlig, han fører selv gaflen med mad, han roterer rundt på gulvet og er begyndt på at krybe. Alt i alt har vi fået en aktiv dreng, som nyder at kunne ting selv i stedet for en passiv dreng, som intet kunne selv”.

“Til vores familie har Petö den rigtige træning, da den kan indgå i de daglige gøremål og ikke føles som decideret træning. Det er bare noget, man gør helt naturligt hele tiden”.

Helle – Lukas mor

Lukas er lige blevet 3 år og var på Petø-sommerkurset 2008.

“Vi opsøgte Petö, da vi havde et behov for selv at være mere aktivt med til at træne Lukas. Vi følte ikke, vi havde “værktøjskassen” i orden. Vi ønskede ikke et alternativ, men et supplement til den terapi Lukas får i børnehaven og vi er blevet mødt med stor forståelse for vores behov fra Andreas side. Vi har nu konkrete udstrækningsprogrammer og forslag til øvelser og lege, vi kan lave med Lukas. Det har gjort, at vi er blevet mere bevidste og meget bedre til at inkorporere øvelser i almindelig leg og som en naturlig del af hverdagen”.

“Det var rigtigt godt for både Lukas og os at være på kursus med andre børn. Der var stadig rig mulighed for, at børnene hver især blev udfordret på deres niveau på trods af forskellige funktionsniveauer og alder, og det var ikke kun børnene der støttede og lærte fra hinanden. Vi har tidligere set Andrea nogle gange til træning hjemme og i Petö-centret, men jeg vil påstå at Lukas kan mere og han kan finde energi til mere, når der også er andre børn der skal træne”.

“Andrea er rigtig god til børn, og der er ikke nogen tvivl om, at hun brænder for at hjælpe vores børn på vej. Og hun deler gerne ud af sin erfaring”.

Susanne – Emils mor

Emil er 9 år og svært spastisk som følge af iltmangel i forbindelse med fødslen. Han har desuden meget nedsat syn. Gennem de sidste 5 år har han fået undervisning i konduktiv pædagogik af Andrea Udvardy.

“Han har lært, hvad han selv kan og hvad han kan hjælpe med til. Han er blevet meget mere bevidst om sin krop og holder meget af undervisningen, hvor han er fysisk og mentalt aktiv hele tiden. Der er genkendelsens glæde ved nogle af øvelserne og konstante udfordringer ved andre. Emil nyder udspændingen og øvelserne på gulv og bord. Han kan nu holde godt fast i håndtagene uden at slippe, han sidder fint i sin lille stol og hjælper gerne med til at spise selv. Han er også glad for at være med til at gå selv med stigen”.

“Alle børn elsker at røre sig og være aktive. Det får Emil mulighed for via denne undervisning. Vi er overbevidst om, at den gode kontakt, vi har med Emil i dag, er et resultat af denne undervisning. Fra intet verbalt sprog kan Emil nu sige ja, nej og hej”.

“Desuden har det været super godt for Emil, at principper fra Petø-metoden også har været brugt til hverdag i Emils skoletilbud på Geelsgårdsskolens spor 1 i yngstegruppen”.

Lene – Rafaels mor

Rafael startede i hjemmetræningsordningen hos Andrea i sommeren 2011, da han var knap 3 år gammel. Han havde ingen selvstændige funktioner og var meget slap. Det har Andrea lavet om på. Rafael er i dag meget, meget stærk og fuldt bevidst om, hvad han skal bruge sin krop til. Fra dag 1 har Rafael elsket sin daglige Petö-træning og i takt med, at han er blevet bedre fungerende, kan han bruge de ting, han lærer i Petö i andre sammenhænge. Det er en sejr for ham hver gang, han lærer en ny færdighed.

Målet med Petö-træningen er at øge Rafaels selvstændighed og derved give ham det bedst mulige liv, han kan få. Rafael er på vej i den rigtige retning med Petö.

Gritt – Trilles mor 

Vi startede hjemmetræning med Trille for ca. 8 måneder siden. Petö er vores primære metode men vi supplere med Galileo vibrationstræning og innowalk.

Siden vi startede hjemmetræningen har vi oplevet, at Trille er blevet betydelig stærkere og smidigere i overkroppen. Hun har fået bedre balance og vi arbejder hårdt for at øge gangfunktionen, hvor vi hele tiden ser små fremskridt. Trille har tidligere fået Botox injektioner til at afhjælpe overkryds i benene, men siden vi er startet på hjemmetræningen er det fra hospitalet blevet vurderet, at det ikke længere er nødvendigt.

Som forældre er vi blevet bedre til at integrere træning i hverdagsaktiviteter. Den øgede fokus på træning er krævende for både Trille og os forældre, men det er så absolut det hele værd, og vi ville ønske vi var startet noget tidligere.

Frejas mor, Sine

” Da vi startede Petötræning hos Andrea var Freja ( 1,5 år)og delvis opgivet af kommunens fysioterapeut. Freja kunne ingenting selv & kun ligge på ryggen!

Vi valgte at hjemmetræne Freja, da vi ønskede at tage aktiv del i vores datters udvikling, som desværre har et sjælden syndrom. Vores valg faldt hurtigt på Petö ,- og efter en prøvetime hos Andrea ,var vi ikke i tvivl om, at det var det vi skulle. Hos Andrea og  med Petö bliver der nemlig trænet med hele kroppen,- ja hele mennesket!

Vi har nu hjemmetrænet Freja i 2 år, og det er det bedste valg, vi overhovedet har truffet for Freja og os som familie.

Freja lærer nye ting hver uge og med Andreas empati og hendes varme hjerte ( hun brænder for det hun arbejder med), har vi idag en glad og tilfreds pige, som i løbet af 2 år har lært så meget! Freja kan nu sidde selv, gå og stå med hjælp, sige enkelte ord og godt på vej med kryb og kravl. Alt i alt udvikling på alle områder !

Når vi går hjem efter 2 timers træning hos Andrea er både Freja og jeg som mor glad. Vi har nemlig arbejdet med HELE Freja, og så formår Andrea at gøre træningen hyggelig og rar med sine mange forskellige sange!

Tak fordi vi fandt dig Andrea og Petötræningen ”